„Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem” – te słowa już w IV wieku przed naszą erą wypowiedział Hipokrates,

jeden z najwybitniejszych lekarzy greckich, uznawany za praojca medycyny. Dlatego w ramach realizacji szkolnego programu wychowawczo-profilaktycznego

 kształtujemy nawyki zdrowego odżywiania. Od najmłodszych lat uczymy, że jedzenie owoców i warzyw ma pozytywne skutki dla naszego zdrowia.

Owoce i warzywa zapobiegają powstawaniu anemii, są naturalnymi lekami przeciwwirusowymi, pełnią rolę antybiotyków, obniżają poziom „złego” cholesterolu,

 a więc działają dobroczynnie na funkcjonowanie serca. Ponadto poprawiają odporność organizmu, zapobiegają uczuciu zmęczenia

i dobrze wpływają na pracę całego organizmu. Zapewniają także prawidłowy wzrost i rozwój (szczególnie dzieci), regulują pracę mózgu,

działają dobroczynnie na zmysł wzroku, poprawiają pamięć, koncentrację, zapobiegają depresji, działają przeciwalergicznie...

A oto nasza warzywno-owocowa artystyczna odsłona.