„ŚWIĘTO
PIECZONEGO ZIEMNIAKA” W NASZEJ SZKOLE !!!
Uczniowie naszej szkoły, ich rodziny i mieszkańcy dzielnicy
22 września 2012 r. świetnie bawili się na corocznym „Święcie
Ziemniaka”.
Po otwarciu imprezy przez p. dyrektor Małgorzatę
Wierzbicką, rozpoczął się Wielki Ziemniaczany Turniej,
podczas którego zebrani również uzyskali wiele
informacji o pochodzeniu, nazwach regionalnych ziemniaka
oraz potrawach z niego wykonywanych.
I tak, osoby obecne na sali gimnastycznej zostały
podzielone na dwie drużyny: drużynę „Ziemniaków” i drużynę „Kartofli”.
Przedstawiciele drużyn brali udział w różnorodnych
konkurencjach.
Najpierw, oczywiście, musiały odbyć się „wykopki”,
więc szukanie ukrytych na korytarzu szkolnym ziemniaków.
Następny był konkurs pod hasłem „Kto uzyska najdłuższą
ziemniaczaną obierkę”.
W skład zadań turniejowych wchodziły konkurencje
sportowe, w których oczywiście najważniejszym przyborem był
ziemniak.
I tak odbyły się: rzuty ziemniakiem do kosza,
biegi z ziemniakiem na łyżce, turlanie ziemniaka do hula - hop,
toczenie slalomem ziemniaka kijem hokejowym,
podawanie w rzędach ziemniaka między nogami.
Nie obyło się również bez konkurencji wiedzowych na temat ziemniaka i potraw z niego.
Turniejowe konkurencje były przeplatane ludowymi
tańcami: belgijskim i polskim o nazwie „Koszyczek”.
Po podliczeniu punktów uzyskanych przez drużyny
„Ziemniaków” i „Kartofli”, okazało się, że zwycięzcą Turnieju są „Kartofle”.
Obie drużyny zostały nagrodzone postaciami
Królowej i Króla Ziemniaków,
wykonanych z warzyw i owoców podczas warsztatów
plastyczno – technicznych pod hasłem „Cudaki – warzywniaki”.
Dla indywidualnych zwycięzców w poszczególnych
konkurencjach sportowych przygotowano pamiątkowe dyplomy.
Ogromną popularnością cieszyła się loteria fantowa,
w której każdy los wygrywał.
Nasi milusińscy cierpliwie czekali w kolejce do „Dmuchanego zamku”,
w którym mogli bezpiecznie skakać, przewracać się i wspinać.
Podstawową potrawą serwowaną podczas tego święta
były, oczywiście, PIECZONKI !
Oprócz tego wśród specjałów szkolnej kuchni
oferowanych gościom znalazły się : pieczone kiełbaski, sałatki i gorący
żurek.
Dla amatorów czegoś słodkiego przygotowano ciasta i desery.
|