„ŚWIĘTO PIECZONEGO ZIEMNIAKA” W NASZEJ SZKOLE !!!

 

Uczniowie naszej szkoły, ich rodziny i mieszkańcy dzielnicy

22 września 2012 r. świetnie bawili się na corocznym „Święcie Ziemniaka”.

 

Po otwarciu imprezy przez p. dyrektor Małgorzatę Wierzbicką, rozpoczął się Wielki Ziemniaczany Turniej,

podczas którego zebrani również uzyskali wiele informacji o pochodzeniu, nazwach regionalnych ziemniaka

oraz potrawach z niego wykonywanych.

I tak, osoby obecne na sali gimnastycznej zostały podzielone na dwie drużyny: drużynę „Ziemniaków” i drużynę „Kartofli”.

Przedstawiciele drużyn brali udział w różnorodnych konkurencjach.

Najpierw, oczywiście, musiały odbyć się „wykopki”, więc szukanie ukrytych na korytarzu szkolnym ziemniaków.

Następny był konkurs pod hasłem „Kto uzyska najdłuższą ziemniaczaną obierkę”.

W skład zadań turniejowych wchodziły konkurencje sportowe, w których oczywiście najważniejszym przyborem był ziemniak.

I tak odbyły się: rzuty ziemniakiem do kosza, biegi z ziemniakiem na łyżce, turlanie ziemniaka do hula - hop,

toczenie slalomem ziemniaka kijem hokejowym, podawanie w rzędach ziemniaka między nogami. 

Nie obyło się również bez konkurencji wiedzowych na temat ziemniaka i potraw z niego.

Turniejowe konkurencje były przeplatane ludowymi tańcami: belgijskim i polskim o nazwie „Koszyczek”.

Po podliczeniu punktów uzyskanych przez drużyny „Ziemniaków” i „Kartofli”, okazało się, że zwycięzcą Turnieju są „Kartofle”.

Obie drużyny zostały nagrodzone postaciami Królowej i Króla Ziemniaków,

wykonanych z warzyw i owoców podczas warsztatów plastyczno – technicznych pod hasłem „Cudaki – warzywniaki”.

Dla indywidualnych zwycięzców w poszczególnych konkurencjach sportowych przygotowano pamiątkowe dyplomy.

Ogromną popularnością cieszyła się loteria fantowa, w której każdy los wygrywał.

Nasi milusińscy cierpliwie czekali w kolejce do „Dmuchanego zamku”, w którym mogli bezpiecznie skakać, przewracać się i wspinać.

Podstawową potrawą serwowaną podczas tego święta były, oczywiście, PIECZONKI !

Oprócz tego wśród specjałów szkolnej kuchni oferowanych gościom znalazły się : pieczone kiełbaski, sałatki i gorący żurek.

Dla amatorów czegoś słodkiego przygotowano ciasta i desery.